Hiç bakla yetiştirdiniz mi? Çok kuvvetli bir bitki. Kışın en soğuk zamanında, donda, ayazda capcanlı büyümeye devam eder. Kökleri kuvvetlidir, toprağı besler. Çiçek açmadan kürekle toprağın içine alınırsa yeşil gübre olarak kullanılır; kendisinden sonra gelen bitkileri besler. Tazesi kuvvetlidir, tohumu kuvvetlidir.
Tazesinden bir tabak yemek yediğimde üzerimde garip bir etkisi oluyor, bana çok kuvvetli geliyor. Biz tazesinden yoğurtlu çorba yapıyoruz. Kuru bakla tanelerinden de fava yapıyoruz.
Kuru bakla kuru fasulyenin iki üç katı irilikte, kahverengi kabuklu olur. Bunu bir gece suda bekletip yumuşattıktan sonra kabuklarını soyarsanız favalık bakla elde edersiniz. Köy pazarlarında veya marketlerde favalık bakla bulunabiliyor.
Fava aslında Rumca. Bu isim, fazla sulu kalmayacak şekilde pişirilmiş bütün baklagil püreleri için kullanılabilir. Nohut favası, kuru fasulye favası da yapabilirsiniz.
Bu tarifi biraz daha farklı bir şekilde hazırlayabilirsiniz. İncecik kıyılmış kuru soğanı zeytinyağında kavurup pişmiş baklayla karıştırabilirsiniz, o şekilde de çok lezzetli olur.
Balığın yanına çok hazırlanır, ben güzel bir ekmekle tek başına yemeyi tercih ederim.
Bakla Favası
- 2 su bardağı kuru iç bakla (kabuğu çıkarılmış)
- 1 soğan
- ½ demet dereotu
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- Tuz
Bir yanıt yazın