Karadenizlilerin uzayan peyniriyle hafızamıza kazınan, bol yağlı, doyurucu, nefis yemekleri. Muhlama diye de bilinir. Kuymak aslında Türk mutfağında çeşit çeşit yapılabilen bir yemek türünün genel adı. Kaymak kuymağı var, buğday unuyla yapılan kuymak var. İnce çekilmiş bir tahıl, yağla lapa kıvamında pişiriliyor.
Burada tarif ettiğim kuymağı pişirmek için yerli mısırdan, iri çekilmiş mısır unu bulmanız lazım. Semt pazarlarında veya Karadeniz ürünleri getiren dükkânlarda zor da olsa bulunabiliyor. Mısır ununun taze olması önemli. Tazesi bal gibi tatlıdır; bayatlamışsa acılıktan yiyemezsiniz. Alırken kokusuna da bakın, rutubet kokmasın.
Karadenizliler kuymak yapmak için tel peynir veya koloti peyniri kullanıyorlar. Yağ içeriği yüksek, uzayabilen başka peynirler de kullanabilirsiniz. Keçi peyniriyle, beyaz peynirle yapmışlığım vardır. Birkaç çeşit peynir kullanılabilir. Buradaki tarif de eski kaşarla hazırlanıyor.
Senelerce kuymağın nasıl yapıldığını merak ettim. Benim için, yapılması imkansız, sadece usta bir iki kişinin elinden çıkabilen o yemeklerden biriydi. Karadenizli kadınlar tarif ederken çok basit bir şeymiş gibi anlatıyorlardı ama bana gene zor görünüyor. En sonunda denedim. Pilav yapmak ne kadar zorsa kuymak yapmak da o kadar zor. Hatta pilavdan daha da kolay.
Kuymak tavasının dibi biraz tutar. Bu tutmuş kısmı çok kıymetliymiş. Rahmetli Ahmet Aydın hocam, çocukluklarında kuymağın dibini yemeyi sabırsızlıkla beklediklerini anlatmıştı.
Soğuk kış günleri için gerçekten güzel bir yemek… Kahvaltıda veya öğle akşam yemeklerinde yenebilir. Güzel doyurur.
Kuymak (Muhlama)
- 1 çay bardağı mısır unu (iri çekilmiş)
- 2 çorba kaşığı kadar eski kaşar rendesi
- 3,5 çay bardağı su
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- Tuz (peynirin tuzuna göre)
Bir yanıt yazın