Narlı raita, yoğurt, salatalık ve narla yapılan serinletici bir salata. Cacık gibi ama cacıktan çok farklı. Nar, salatalık, acı biber, kimyon, şeker, tuz, yoğurt var içinde… Hepsini bir arada düşünmek bile insana garip geliyor ama garip değil, basbayağı lezzetli bir meze bu. Bol baharatlı, acılı yemeklerin, hamur işlerinin, pilavın yanına çok yakışacak bir meze. Aklınızda bulunsun…
Hint mutfağında insanı şaşırtan yemekler var. Hayatta aynı yemekte kullanmam dediğiniz baharatlar mı var, kullanıyorlar. Patatesi hardal, zerdeçal ve daha bir sürü baharatla tatlandırdıkları börek var mesela, “samosa”. Bunu bol naneli, kişnişli yoğurtlu, serin tabiatlı bir sosa batırıp dengeliyorlar.
Soğan tohumuyla ekmek yapıyorlar. Demirhindiyle balık pişiriyorlar. Nohut yemekleri zencefilli, ağır acı. Hint mutfağından Hindistancevizi sütlü kuzu ve güllü süt tariflerini daha önce paylaşmıştım. Baharat konusunda ustalar, ustalaşmışlar…
Yoğurt kitabım için araştırma yaparken Hindistan’da yoğurdun belki bizden de çok sevildiğini gördüm. Ekmek hamurlarına katıyorlar, yemeklere, soslara katıyorlar. Tatlı yapıyorlar.
Raita nedir?
“Raita” dedikleri bir salataları var ki, ana malzemesi yoğurt. Yemekleri çoğunlukla çok baharatlı, hatta yakıcı derecede acı olduğundan damağı serinletmenin bir yolu bu yoğurtlu salataları kaşıklamak.
Yoğurtlu salata dediysem, kıvırcık, salatalık, üstüne yoğurt gibi bir şey gelmesin aklınıza. Sınırları zorlayın! Mesela, ananaslı raita yapmak için ananası biraz şekerle soteleyip yoğurt, acı, biber, tuz ve hardalla karıştırıyorlar. Kırk yıl düşünsem aklıma gelmeyecek şeyler…
Bize daha tanıdık gelebilecek salatalıklı raita için taze kişniş, acı biber kullanıyorlar. Her türlü sebzeyle, meyveyle, hatta kızartılmış bir çeşit hamur işiyle raita yapılabiliyor.
Kitap için bir de patatesli-kişnişli raita denemiştim. O da çok güzeldi ama bu narlı olanı açık ara daha fazla sevdim.
Baharatı taneli alın
Hintliler, baharatı genelde bütün alıp bazen kavurup, bazen kavurmadan kendileri öğütüyorlar. Toz karabiberle tane karabiber arasındaki farkı bilirsiniz, aslında bütün baharatlarda hissediliyor bu fark. (Mardinliler de içli köfteyi “taze çekilmiş kişnişle” yapılacak diye tarif ederler.) Hint mutfağında hardal, rezene, karanfil, yenibahar hep tohum olarak kullanılır.
Narlı raita tarifinde de “tane kimyon” yazılı. Her markette bulunmaz belki ama her aktarda bulunabiliyor. Bunu çok az kavurup havanda dövdüğünüz zaman şahane bir tat ve koku çıkıyor ortaya.
Bu tarifin de yer aldığı Yoğurt kitabımı satın almak için buraya, incelemek için buraya tıklayın.
Narlı Raita
Malzemeler:
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 çay kaşığı şeker
- Kaya tuzu
- 1 çay bardağı nar tanesi
- 1/2 adet salatalık
- 1/4 adet küçük acı yeşil biber
- 1/2 çay kaşığı tane kimyon
- Taze çekilmiş karabiber
Nasıl Yapılır?
- Yoğurdu şeker ve tuzla pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın. Nar, ince kıyılmış salatalık ve ince kıyılmış biberden süsleme için az bir miktar ayırıp kalanı yoğurda ilave edin. Tadını çekip soğuması için yarım saat kadar buzdolabında bekletin.
- Kimyonu küçük bir tavada, kısık ateşte devamlı karıştırarak 1-2 dakika kavurun. Rengi değişip güzel bir koku verince hemen tavadan alın. Havanda dövün. (Kavrulmuş kimyon tanesinin tadına inanamayacaksınız!)
- Raita’nın üzerine kimyonla karabiber serpiştirin. Salatalık ve narla süsleyerek servis yapın.
Pomegranate raita is a recipe from my Yogurt book. Raita is an Indian side dish served with spicy food, bread, pastry and rice. We used pomegranate kernels, diced cucumbers and roasted cumin seeds with yogurt.
Bir yanıt yazın