Hiç zamanı değil, hiç mevsimi değil ama yazacağım: GÜLLÜ SÜT! Fikir o kadar hoşuma gitti ki…
Bir iki ay önce, zamansız açan reçellik gülümün hiçbir yaprağını ziyan etmemeye kararlı, tarif aramaya başladım. Reçel, sirke, şerbet, dondurma, gülbeşeker, bunlardan başka ne olabilir diye. Prof. Dr. Ayten Altıntaş’ın “Gül” kitabını tekrar okudum.
Meğer gül şerbetini sütle beraber içiyorlarmış. O güllerle hemen yaptım, denedim, gerçekten mutluluk verici bir şey…
REYHAN TOHUMUNU TANIYALIM
Hindistan’da serinlemek maksadıyla içilirmiş. Üstüne fesleğen tohumu veya reyhan tohumu ekliyorlarmış. Bu tohumlar, biraz suda bekletildiğinde şişip yumuşuyor. Bu şişmiş halleriyle tohumlar güllü sütün üstünde yüzüyor.
Geleneksel Hint ve Çin tıbbında kullanılan reyhan tohumları magnezyum, kalsiyum, demir, lif kaynağı. Bağırsak hareketlerine olumlu etkisi var.
Çia tohumu modası var ya şimdi, diyorlar ki, reyhan tohumu çia’nın yerini alacak. O da suda şişiyor ve peltemsi bir kıvam veriyor. Reyhan tohumu tatsız ve kokusuz. Bu özelliğiyle birçok gıdayı sıvıdan katıya çevirmede kullanılabilir. Mesela, robotta çekilmiş çilek ve balla bu tohumları karıştırıp bir gece bekletirseniz reçel kıvamı alır; hem de hiç pişmeden. Yoğurtla karıştırıp bir gece bekletirseniz muhallebi kıvamı alır.
RAHATLATICI, DİNLENDİRİCİ BİR İÇECEK
Gülle reyhan beni çok rahatlatan, çok mutluluk veren bitkiler. İkisi bir arada, bir de sütle bir arada şahane oluyor.
Prof. Dr. Ayten Altıntaş kitabında gülün şifalı etkisinden, Osmanlı tıbbında ne kadar değerli bir bitki olduğundan bahsediyor kitabında, mutlaka okuyun derim.
Reyhan ve fesleğen de sindirim sistemini rahatlatıcı, vücudu yatıştırıcı etkiye sahip. Sırf kokusunu duyduğum an seviniyorum…
Şimdi elinizde gül şerbeti bulunmayabilir, fikir olarak aklınızda olsun. Gülsuyu ve sütle, gül reçeli ve sütle denemeler yapılabilir. Kaynak olarak baktığım tarifte güllü sütün rengi açık pembeydi. Benim gül şerbetim şahane bir pembeydi ama sütle karışınca hemen hiç pembelik kalmadı, beyaz oldu rengi. Gene de pembe olsun isteyenler bir damla taze pancar suyu ekleyebilir içine.
GÜL ŞERBETİ NASIL YAPILIR?
Elinizde gül şerbeti varsa, soğuk sütün içine istediğiniz kadar ekliyorsunuz. Bunun üstüne suda biraz beklettiğiniz reyhan tohumlarını ilave ediyorsunuz. Reyhan tohumu yoksa hiç kullanmıyorsunuz. Fotoğrafı çektiğim sırada elimde çok az tohum vardı, sütün üstünde belli belirsiz yüzerken görebilirsiniz.
Gül şerbeti nasıl yapılır, en önemlisi o. Hiç ilaçlanmamış, temiz bir yerde yetişmiş ince yapraklı güllerin içlerinde böcek varsa temizlenir. Diplerindeki beyaz kısım alınıp atılır. Küçük bir tencerede şerbet hazırlanır. Mesela 2 tane gülün yaprağı için 1 su bardağı su ile 1 su bardağı şeker kaynatılır. 1 çorba kaşığı limon suyu eklenir, kısık ateşte 5 dakika durunca ateşten alınır. Kaynar haldeyken temizlenmiş gül yaprakları içine atılır. Kapağı örtülür. Bir gece bekletilir. Sonra süzülüp buzdolabı veya dondurucuda saklanır.
Güllü latte modası çıksa keşke… Isparta’da, İstanbul’da, Edirne’de lokantalarda, cafe’lerde bulunsa… Aktarlarda reyhan tohumu satılmaya başlasa…
Rose milk or rose latte with rose syrup and basil seeds. Soo delicious…
Bir yanıt yazın