İnce kıyılmış sebzelerle sarılmış lahananın turşusu hem çok lezzetli, hem de güzel görünüyor. Hazırlaması kolay. Mide ve bağırsak dostu, şahane bir şey.
Tarif yazarken bazen Bob Ross geliyor gözümün önüne. Hani televizyonda resim yapmayı öğreten, herkes resim yapabilir diyen adam… Ben mi, ben de mi, ben bile mi diye gözümü aça aça sorasım gelirdi. Şimdi ben de inanıyorum ki herkes yapabilir.
Şunu söylemek istiyorum aslında, herkes yemek yapabilir. Hatta herkes güzel yemek yapabilir. Çok çalışan vakti az bir insansanız da olur, kısıtlı malzemeli bir öğrenci eviyse de olur. Beceremiyorum gibi bir düşünceniz varsa doğru değil, tabii ki becerebilirsiniz.
Şimdi gelelim turşu tarifimize. Pazardan 1 büyük lahana almanız lazım, sadece dış yaprakları kullanılacak. Biraz haşlanmış yaprakları ince kıyılmış sebzeyle sarıp turşu kavanozuna diziyoruz. 5-6 lahana yaprağı haşlayıp sebze doğrayacak kadar zamanınız ve beceriniz varsa bu turşuyu yapabilirsiniz.
Dolma Lahana Turşusu
Malzemeler:
1 litrelik kavanoz için:
- 1 adet büyük bir lahananın 5-6 dış yaprağı
- 1/2 kg 1/2 kg sebze karışımı
- 2 çorba kaşığı çorba kaşığı kaya tuzu 40 gr
- 1/2 çay bardağı sirke 50 gr
Nasıl Yapılır?
- Lahana yapraklarının çıtır kısmını ayırın, ince kısımlarını kaynar suda 3-4 dakika haşlayın. Soğuk sudan geçirin. Bir kenarda beklesin.
- Sebzeleri ince ince kıyın. Tuzla ovun.
- Lahana yapraklarını bir dolmalık parçalara bölün. Ortalarına sebze koyup sarın.
- Yan yatırdığınız kavanoza dizin. Hepsi tamamlanınca kavanozu kaldırın.
- Sebzelerin saldığı tuzlu suyu kavanoza dökün. Elinizle üstüne bastırınca lahana dolmaları tamamen bu suya gömülmüş olacak. (Bu turşuda ilave su yok, sadece sebzelerin saldığı su).
- Üstüne sirkeyi de ilave edin. Kapağını örtüp serin ve karanlık bir yerde (tercihen buzdolabında) bekletin. Altına su sızabilir, plastik bir kaba oturtmak iyi olur.
- 1 hafta sonra kullanmaya başlayabilirsiniz. 1 ay içinde tamamını bitirmeye çalışın.
Benim yarım kilo sebze karışımımda şunlar vardı:
2-3 yaprak lahananın çıtır kısmı
1 büyük havuç
1/2 salçalık kırmızı biber
1 sap kereviz yeşilliği
3-4 sap maydanoz
3-4 sap reyhan
1 küçük patlıcan
1 yeşil domates
4-5 diş sarımsak
Turşuyu bir adım ileri taşımak isteyenler bunları da eklesin:
1 defne yaprağı
1 kırmızı acı biber (acı severseniz)
5-6 tane üzüm veya 1 çorba kaşığı şeker
Yöresel yemeklerle ilgili bir kitap için çalıştığımız sırada iş arkadaşım Fatma Yurtkulu’ndan öğrendim bu turşuyu. Özellikle reyhanın verdiği mor renge, kokusuna bayıldım.
Turşu yapmayı öğrenmek için çok uğraştım. Çok turşum bozuldu. En sonunda anladım ki, iyi bakteriler ve kötü bakteriler arasında dengenin kurulduğu bu işlerde ortamın serin ve karanlık olması çok önemli. Tuz ayarı önemli.
Bir de, turşuyu küçük kavanozlara kurup buzdolabında saklıyorum. İçine elimi değdirmiyorum.
Bu turşu uzun ömürlü değil, 1 ay içinde bitmeli dedim. Uzun ömürlü olmasını isterseniz kapağını sıkıca örttükten sonra üstüne çıkacak kadar kaynar suyun içinde kaynatıp konserve yapın. O şekilde kış bitene kadar dayanır.
Mayalı işlerle, fermantasyonla uğraşmayı sevenler için arkadaşım Nazlı Pişkin’i ve İnce Kiler sitesini takip etmelerini tavsiye ederim. Bu işe gönlünü vermiş ve derin bir bilgi birikimi var. Nazlı’dan öğrenilecek çok şey var…
Pickled Stuffed Cabbage: Outer cabbage leaves are stuffed with a variety of chopped vegetables for this pickle.
Bu tarif ilginizi çektiyse şunlara da göz gezdirin:
Murat Şimşek
Harika…
Lahana turşusuz bir kış düşünemiyorum. Dolma şeklinde yapılabileceği ise hiç aklıma gelmemişti.
Denemek için sabırsızlanıyorum.
Bizleri mutfak için cesaretlendirmenizi ve size ilham veren kişileri bizimle paylaşmanızı çok seviyorum.
Teşekkürler.
Arzu Aygen
Murat Bey çok teşekkür ederim yorumunuz için…
Çok sağolun…