Bir ara sakızlı muhallebiye takmıştım. Her hafta sakızlı muhallebi yiyorduk. Yoğurt gibi bir şey olmuştu buzdolabında. Dolabı açtığınızda bir köşede yoğurt, bir köşede muhallebi tepsisi! Geçen yaz da devamlı fasulye boranısı pişirdim. Bana göre mucize gibi bir yemek. Doyurucu, çok lezzetli, çok güzel kokulu, hafif, yapması kolay, şahane bir yaz yemeği. İçinde taze fasulye var, bulgur var, yoğurt var, kaymak var; daha ne olsun?
Fasulye boranısı Isparta Yalvaç yöresinde yapılan bir yemek. Borani değil özellikle “boranı” diyorlar. Üstüne kaymak yağı gezdirilerek yeniyor.
Kaymak yağı da nasıl bir şey derseniz… Süt kaymağının kısık ateşte kavrulmasıyla hazırlanır. Dartı veya tartı da derler. O bembeyaz kaymak kavruldukça kızarır, pütür pütür olur, yağı ayrılır. Makarnaların, keşkeğin, mantının üzerine gezdirilir veya kahvaltıda ekmeğin üstüne sürülüp yenir. Mis gibi kokar. Tadı efsanedir. Görüntüsünün kaymakla hiç ilgisi kalmamıştır artık. Kara kuru pütür pütür yağlı bir şeydir ama kokusuyla tadından eskiden kaymak olduğunu anlarsınız.
Kaymak dünyanın en güzel nimetlerinden biri, kaymağı neden kavuralım ki, neden pütür pütür yapalım ki diye düşünenler olabilir. Kaymak çok güzel ama dayanıksız. Buzdolabında bile ömrü 2-3 gün. Sonra bozulup ekşiyor. Elinizde hemen tüketemeyeceğiniz kadar çok kaymak olduğunda kavurup ömrünü uzatıyorsunuz. Dartı (kaymak yağı) daha çok Anadolu’nun batısında, Isparta, Bilecik, İzmir, Kocaeli yörelerinde bilinir. Köy pazarlarında bile satılır. Buzdolabında saklanır, kullanmadan ısıtılır.
Tarif için Gül Hekimoğlu’na, Güler Erkek’e ve eltim Rahime Uyumaz’a çok teşekkür ediyorum.
Fasulye Boranısı
- 1/2 kg körpe taze fasulye
- 2/3 su bardağı pilavlık bulgur
- 1-2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 su bardağı süzme yoğurt
- 2 diş sarımsak
- Tuz
- 4-5 çorba kaşığı süt kaymağı
Green beans with yogurt, bulgur and browned cream: A Mediterrenean dish from Isparta – Yalvaç city of Turkey. Diced beans are cooked with bulgur and then mixed with garlic-yogurt sauce and browned cream.
Bir yanıt yazın