Annemin efsanevi bir yemeğidir. Kıyması önden kavrulur, bol karabiberli, acılı olur. Yanına yoğurt çok yakışır.
Lahana kocaman bir sebze. Sarma yaptıktan sonra iç kısmıyla kapuska veya salata yapabilirsiniz. Haşlanmış lahana yaprağı artarsa birkaç gün üstü örtülü olarak buzdolabında durur, sonra başka dolma yapmak için kullanabilirsiniz. Kimileri kısırı haşlanmış lahana yaprağına sarıp da yer, öyle de değerlendirilebilir.
Lahana satın alırken elinizle ortasından içe doğru bastırın, yumuşak olmalı. Genelde lahana ne kadar büyükse o kadar güzel oluyor. Samsun lahanasının çok güzel olduğunu söylerler, onlar kış başında bulunuyor. Kış sonuna doğru yaygınlaşan, küçük top gibi lahanaları biz pek tercih etmiyoruz, bunlara da İzmir lahanası deniyor. Lahananın iyisi kötüsü çok fark eder. İyi lahana bal gibi olur.
4 kişilik
1 büyük lahananın dış yaprakları
2 büyük soğan
1/2 çay bardağı kadar zeytinyağı
250 gr kıyma
1 çay bardağı pirinç
1/2 çay bardağı pilavlık bulgur
1 çorba kaşığı domates-biber karışık salça
3 çorba kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı pul biber
Tuz, karabiber
Lahananın sadece dış kısmındaki, incecik, yeşile çalan yaprakları kullanılır. Bunların bıçakla köke yakın kısmını kesin. Dikkatlice tek tek lahananın üstünden koparın.
Yaprakları sarmalık hazırlamanın da bir inceliği varmış. Lahana yapraklarının köke yakın kısmında bir girinti var, orası kesilip alınır.
Sonra lahananın bu kestiğiniz kısmı elde katlanıp kalan pürüzler kesilir. Kocaman, dümdüz sarmalık yaprağı hazırlamış olursunuz.
Geniş bir tencerede kaynayan suyun içine ikişer ikişer atın. Kaşıkla suyun içine bastırın. Yumuşayana kadar, yaklaşık 5 dakika pişirin. Sudan çıkarıp kalan yaprakları da tek tek aynı şekilde haşlayın. Haşladıklarınızı düz bir tabağa çıkarın.
Soğanları incecik kıyın. Zeytinyağında kısık ateşte çevirin. Soğan fazla ölmeden kıymasını koyun. Kıymanın rengi dönene kadar kavurun, fazla kavrulmayacak.
Kavrulan içe pirinç ve bulguru ilave edin. Salçasını, baharatını, tuzunu katın. 1 çay bardağı kadar kaynar su ilave edip kapağını örterek pirincin kabarmasını sağlayın. 2-3 dakikada bu suyu çeker. Biraz ılıyınca lahanamızı sarabiliriz.
Lahana yapraklarının kalın damarlarını bıçakla çıkarın. Avuç büyüklüğünde parçalar koparıp etli harçla sarın.
Kalın tabanlı bir tencereye yan yana dizin.
Hazırlanan dolmaların üzerine 1 su bardağı su ilave edilir. Sarmaların açılmaması için düz bir tabak ters çevirip üzerine kapatılır. Sonra da tencerenin kapağı kapatılır. Önce harlı ateşte bir taşım kaynatılır. Daha sonra kısık ateşte pirinç yumuşayana kadar, yaklaşık 25-30 dakika pişirilir.
Bir yanıt yazın