Kiş, Fransızların ince ve gevrek hamur üzerine koydukları harca yumurtalı bir sos ilave ederek fırınladıkları, üçgen dilimlere bölüp servis yaptıkları bir hamur işi. Elde yufka açmadan, börek gibi bir şeyler yapmak istiyorsanız, bu “Fransız böreği” size göre.
Ana malzemesini börek harcı gibi düşünün. Mantarlı, patlıcanlı, ıspanaklı, soğanlı, peynirli olabilir. Bence en güzeli ıspanaklısı. Kıyma, et, pastırma, sucuk eklenebiliyor. Elinizde ne varsa, neleri yakıştırırsanız… Harcınızı tek başına da yenebilecek gibi lezzetli hazırlayın. Suyunu çektirecek şekilde pişirin. Sonradan hamuru nemlendirmesin.
Üstündeki yumurtalı harçta asıl krema kullanılıyor. Krema yerine süt veya yoğurt veya bunların karışımı da yer alabilir. Eski kaşar gibi yoğun lezzetli peynirleri rendeleyebilirsiniz içine. Başka peynirler de olabilir. Muskat rendesi ve karabiber çok yakışır.
Kiş yaparken en hassas kısım hamur. Soğuk malzemeyle çalışmalısınız. Elin sıcağıyla hamurun fazla ısıtılmaması önemli. Tereyağı tamamen erimeden hamur haline gelmeli. Böylece, piştiğinde gevrek oluyor.
Gelelim tarifimize…
Pırasalı Kiş
- 1,5 su bardağı un
- 5 yemek kaşığı (125 gr) soğuk tereyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 yumurta
- 3 yemek kaşığı soğuk su
- Üstü için 1 yumurta sarısı
- 1 kg pırasa (sadece beyaz ve açık yeşil kısımları)
- 2 soğan
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- 5-6 diş sarımsak
- Tuz, karabiber
- 3 yumurta
- 1 yumurta akı
- 2-3 çorba kaşığı eski kaşar rendesi
- 1 su bardağı sıvı süt kreması
- Bir tutam muskat rendesi (isteğe bağlı)
- Karabiber
- Bir tutam tuz
Kiş hamuru artarsa: Hamuru çok ince açarsanız, kalıba yaydıktan sonra elinizde fazla hamur kalabilir. Bu hamuru minik tuzlu kurabiyeler yapmak veya tek kişilik fırın kaplarında mini kişler hazırlamak için kullanabilirsiniz. Elimde kiş hamuru kalırsa biraz ufalanmış peynir ve çırpılmış yumurtayla birlikte fırınlıyorum. Kişi misafirlerle birlikte yemek için bekleteceksem bu minik kiş benim için fırından çıkar çıkmaz yenebilecek bir ödül oluyor. Hamuru ince açmaya çalışıyorum ki minik ödülümü yapabileyim…
Merdaneyle hamur taşırken: İncelttiğiniz hamuru önce merdaneye sarın. Merdaneyi kalıbın bir kenarına dayayıp, kalıbın üzerinde döndürerek hamuru açın. Böylece hamur kalıbın üzerine yerleşmiş olacak. Tabanı ve kenarları hamurla kapladıktan sonra ihtiyacınızdan fazla hamuru bıçakla kesip alın.
“Kör pişirme” tekniği: Kiş hamurunun daha da gevrek olabilmesi ve üzerindeki harcın suyunu daha az emmesi için “kör pişirme” ismi verilen bir teknik uygulanır.
Hamur yoğrulduktan sonra toparlanıp şeffaf folyoya sarılarak 1 saat buzdolabında bekletilir. Unlu tezgâh üzerinde dikkatlice açılarak kalıbın tabanına ve yarıya kadar kenarlarına yayılır. Hamur sık aralıklarla çatalla delinir. Üzeri ve kenarları yağlı kâğıtla kaplanır. Yağlı kâğıdın üzerine de 2-3 avuç kuru baklagil (nohut, fasulye, mercimek olabilir) yerleştirilir. Hamur bu şekilde 200 (turbo 180) derecede ısıtılmış sıcak fırında 10 dakika pişirilir. Kuru baklagiller ve yağlı kâğıt çıkarılıp hamur 10 dakika daha fırınlanır. Fırından çıkarılan hamurun üzerine ve kenarlarına 1 yumurta sarısı sürülür. Sürdüğünüz bu yumurta sarısı daha sonra katılaşarak hamurun üzerine gelen nemli malzeme ile ıslanmasını önleyecek. Daha sonra üzerine harç ve peynirli karışım ilave edilerek kiş hazırlanır.
Leek Quiche: The classic French pastry has a Turkish touch with leeks, onion, lots of garlic and aged kaşar cheese.
Sedef
Bunu bir kez denedim. Enfes birşey olmuştu. Şimdi bir de ıspanaklı deneyeyim :p
Arzu Aygen
Ispanaklı benim de en sevdiğim… Şimdiden afiyet olsun :)
Gulsah
Arzu hanim, muhtesem oldu bu kis :) cok guzel anlatmissiniz. Yiyen herkes cok begenip tarif istiyor. Bu sayfanin linkini veriyorum. Tesekkurler.
Arzu Aygen
Ne mutlu bana :) Size de çok teşekkürler…