Yazın bolca bulabildiğimiz yabani semizotu, hem çok şifalı, hem de çok lezzetli. Salatasını veya yemeğini haftada 3-4 kere yiyebilecek kadar çok seviyorum ben. Bahçede kendiliğinden çıkmasını Allah’ın bir nimeti olarak görüyorum. İnsanın bahçesinde biten otlar, en çok ihtiyacı olan otlar olurmuş. Bizde semizotu, karahindiba, kazayağı çıkıyor. Demek hepsine ihtiyacımız var…
Bir grup bilim adamının yayınladığı rapora göre semizotunun besleyici değeri çok yüksek. Antioksidanlar bakımından çok zengin. Yeşil yapraklı sebzeler içinde en çok A vitamini semizotunda var. B-kompleks ve C vitaminleri içeriyor. İyi bir Omega-3 kaynağı. Balık yağı yerine semizotu mu kullansak diye düşünenler var. Potasyum, magnezyum, kalsiyum bakımından zengin. Fosfor ve demir kaynağı. Yüksek miktarda müsilaj içeriyor, bu da sindirim sistemini rahatlatıcı etkiye sahip. Lif kaynağı, bağırsakların çalışmasına yardım ediyor.
Prof. Dr. Gülcan Kınacı, “hastalıklardan korunma ve tedavide etkinlik gösteren fonksiyonel gıdalardan biri” diye tanımlıyor, bu çok özel sebzeyi.
Yabani semizotu daha güzel
Bahçede bostanda sulanan yerlerde kendiliğinden çıkar. Güneş görenlerin sapları pembeleşir, gölgede büyüyenler yeşil kalır. Bahçeden toplama imkanınız yoksa pazardan “yabani” olanları bulmaya çalışın. Küçük, koyu yeşil yapraklı yabani semizotu daha mayhoş, daha lezzetli olur.
Domatesli pirinçli yemeği benim en sevdiğim. Yazın en güzel yemekleri arasında sayarım. Bazen çipohorta içinde de pişiriyorum. Gökçen Adar’dan öğrendiğimiz bu tarif, Girit göçmenlerine aitmiş ve “bahçe otları” demekmiş. Bahçede ne varsa tencereye atıp pişiriyorsunuz. Soğan, sarımsak, patates, kabak, semizotu. Hatta fasulye yaprağı, çok az domates yaprağı ve kabak yaprağı. En son eklenen ezilmiş sarımsak ve limonla bu da şahane bir yemek.
Kuru soğanlı domatesli salatası çok güzel oluyor. Sirkeli veya limonlu. Sarımsaklı yoğurtla salatası çok hafif. Ayrıca cacığı yapılabiliyor. Yalnız semizotuna hiç bıçak değdirmem, bıçakla kıymam ben. Elinizle doğrayın. Bıçak vurduğunuz zaman zamklı bir kıvam alıyor.
Mersin’in meşhur sıkma tarifleri var, sacda pişirilen yufkaya semizotlu iç de konabiliyor. Börek harcı olarak kullananlar, çorbalara katanlar var. Güneydoğu’da “pirpirim”, Doğu’da “parpar” denen bu otun seveni çok. Antepliler kurutup kışın da pişiriyorlar.
Tohumu da şifalı
Semizotu bahçede biraz zaman geçirdikten sonra tohumlanıyor. Bu tohumlar da çok şifalı, sakın atmayın. Sadece çok sertleşmiş, çok kalın sapları varsa onları kullanmayın. Toprağa çok yakın büyüdüğü için bol suyla 3-4 kere yıkamak gerekebiliyor. Son suyuna sirke de ilave edin. Tohumluysa yıkama suyunu toprağa dökün, seneye de çıkabilsin semizotları.
Gelelim tarifimize. Ayıklamak dışında dünyanın en kolay yemeği. Tarif Yoğurt kitabımdan. Dünyanın en sağlıklı gıdasıyla 90 tariften biri de bu işte!
Domatesli Semizotu
- 1 kg semizotu
- 1 büyük soğan
- 4-5 çorba kaşığı zeytinyağı
- 3-4 olgun domates
- 2 çorba kaşığı pirinç
- Tuz
- Sarımsaklı yoğurt
Purslane with Tomatoes: In Turkey we cook wild purslane with onions, tomatoes, rice and olive oil. Preferably we serve it hot or warm with yogurt and garlic sauce. Soo delicious!
Bir yanıt yazın