Yulaf ezmesini yoğurtla birlikte yemek şahane bir fikir. Yoğurdun içinde biraz beklediğinde yulaf yumuşacık oluyor. Bir de içinde meyve olursa ne ala… İsviçreliler “müsli” dedikleri tariflerinde yulaf ve yoğurdun yanında armut veya elma rendesi kullanıyorlar. Çilek, vişne, şeftali gibi bir sürü başka meyveyle de şahane oluyor. Bal, pekmez veya akçaağaç şurubuyla tatlandırılabiliyor. Üstüne ceviz, badem, fındık, hindistancevizi, kuru üzüm, incir eklenebiliyor.
Evde çia tohumum vardı, meraktan aldığım. Çia tohumu Aztek ve Mayaların kullandığı, Latin Amerika’ya özgü bir yiyecek. Susam boyunda, koyu gri, yumurta şeklinde. Yemek bloglarında yoğurt ve bir tatlandırıcıyla karıştırıp bir çeşit “muhallebi” yaptıklarını gördüm. Başka hiçbir malzemeye ihtiyacınız yok çünkü bu tohumlar içlerine inanılmaz derecede su çekiyorlar. Boylarının 27 katı su çekebiliyorlarmış. Yani, yoğurdun içine bir kaşık çia tohumu karıştırıp biraz beklediğinizde jöle gibi oluyor. Çok su çektiği için, öyle kuru kuruya tohumları ağzınıza atıp üstüne su içmeyin diyorlar. Anında gırtlağın içinde jöle haline gelip yutma güçlüğüne sebep olabiliyormuş.
Çia tohumu sağlıklı beslenme dükkanlarının son senelerdeki en gözde malzemelerinden biri. Birçok faydaları olduğu söyleniyor. Ben, yaratan Allah bir sebeple yaratmıştır mutlaka diye düşünüp bana yabancı bir malzeme olduğu için ihtiyatla, az miktarda kullanıyorum (bir seferinde 1 tatlı kaşığı kadar).
Yulaflı yoğurtlu kayısılı bu nefis karışımı kahvaltıda veya ara öğün olarak yiyebilirsiniz. Doyurucu, ferahlatıcı, serinletici.
Kayısılı Yoğurtlu Çia Tohumlu Yulaf Ezmesi
- 3-4 taze kayısı
- 1-2 tatlı kaşığı şeker
- 1 çay bardağı yulaf ezmesi
- 2 çay bardağı yoğurt (ev yoğurdu)
- 1 tatlı kaşığı çia tohumu
- Bal, pekmez veya akçaağaç şurubu
Yulaf ezmesini yoğurtla karıştırıp onu da bekletin.
Kaseye önce yulaf ezmesini, sonra kayısıyı, sonra çia tohumlarını koyun. Üstüne bal, pekmez veya akçaağaç şurubu gezdirerek tatlandırın.
Sedef
Ben de geçen gün markette gördüm çia tohumu. Ne işe yarıyor diye düşünmüştüm. İsveçliler de müslilerini kendi yaptıkları elma püresi ile tatlandırırlar. Buraya has geleneksel bir kahvaltı ya da ara öğün şeysidir bu. Ara öğün burda resmi bir öğündür. Anaokullarda sabah-öğle arası ve öğle yemeği sonrası çocuklara mutlaka ara öğün verilir. Stockholm’den sevgilerimizle..
Arzu Aygen
Düzce’den İsveç’e sevgiler, selamlar…