Nihayet o güzel zaman geldi çattı! Aşure zamanından bahsediyorum elbette! Bayram günleri gibi biraz… Hayırlı, hatır gönüllü, bol paylaşmalı zamanlar… İnsan komşudan aşure geldiğinde de, bir kazan aşureyi eşe dosta verdiğinde de çok mutlu oluyor.
Aslında aşure yapmak için koca bir sene beklemeye gerek yok, istediğin zaman yap pişir ama yapmıyoruz. O beklenen zaman dışında yaptığımız çok nadirdir. Ancak okyanus ötesinden kardeşim gelecek…
Önce şükredeyim, aşure kaynatabildiğimiz için… Dolabımızda aşure malzemeleri olduğu için, elimiz ayağımız tuttuğu için… Allah her zaman nimetinin kıymetini bilenlerden etsin bizi…
Aşure aslında zor bir tatlı değil. Her zaman yaptığımız gibi 4 kişilik, 6 kişilik hazırlasak gerçekten kolay bir iş. Ama konu komşuya da dağıtayım diye bol yaptığımız için koca bir kazanda pişiyor. İçindeki her şey önceden ayrı ayrı pişirildiği için evdeki bütün tencereler kirleniyor ve sonra da bütün kâseler aşureyle doluyor. Bolca bulaşık demek bu da. Bir gece önceden hazırlıkla beraber yaklaşık 2 gün zaman alıyor. Her babayiğidin harcı değil ama başkaları yapabiliyorsa siz de yapabilirsiniz :)
Yemek yaparken hep iyi şeyler düşünmeye çalışırım. Besmeleyle, duayla başlarım. 30-40 kişinin kursağına girecek olan bu tatlıyı pişirmek daha büyük bir sorumluluk. Aşure pişerken evde Yasin okunmasını çok seviyorum. Malzemenin en tazesini, en iyisini kullanıyorum. Geçen seneden kalma kuru fasulyeyle, böceklenmiş incirle olmaz aşure.
Kurdun kuşun hakkı
Aşure, bir paylaşma imkânı. Sadece insanlarla değil, kurtla kuşla bile paylaşılan bir tatlı. Annem buğdayı geceden biraz pişirip kabarmaya bırakır. Sabaha kadar buğday biraz yumuşar, üstü de kabuk tutar. Kurdun kuşun hakkıdır denerek bu kabuk çatılara, bahçelere serpiştirilir.
Aşure pişirmenin kolay bir yolu var mı, az miktarda hazırlanabilir mi derseniz… 1 çay bardağı buğdayla 4-6 kişilik hazırlanabilir. Konserve nohut ve kuru fasulye kullanırsınız. Kuru meyveyi de buğdayın içinde pişirirsiniz.
Aşure dağıtmanın da bir adabı var elbette. Pişer pişmez, sıcağı sıcağına süsleyip eşin dostun kapısına götüreceksiniz.
Şimdiden afiyet bal şeker olsun… (Ama löp löp et olmasın.) (Sağlık olsun, sıhhat olsun, huzur olsun…)
Aşure
½ kg aşurelik buğday
½ çay bardağı pirinç
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
250 gr kuru kayısı
250 gr kuru incir
250 gr kuru üzüm (çekirdeksiz İzmir üzümü)
Yaklaşık 4-5 su bardağı şeker
3 diş karanfil
2 golden elma
Birer tutam tuz, karabiber, tarçın
1 çorba kaşığı gülsuyu (kozmetik değil, yenebilir gülsuyu)
Üzerine:
Dolmalık fıstık, fındık, ceviz, antepfıstığı, kuşüzümü, nar, tarçın, çörekotu
Bir gece önceden buğdayı ellerinizle ovalayarak bol suda üç dört su yıkayın.
İçine yarım çay bardağı pirinç koyup 10 su bardağı suda buğday iyice yumuşayana kadar haşlayın. Nohut ve kuru fasulyeyi de ayrı tencerelerin içinde ıslatın.
Sabahleyin buğdayın üstü kaymak tutmuş olacak. Bu kaymağı kurdun kuşun yemesi için bahçeye, çatıya serpiştirin. Buğdayı çok büyük bir tencereye alın. Üzerine 15 su bardağı su ilave edip tekrar kaynatın. Nohut ve kuru fasulyeyi ayrı ayrı tencerelerde yumuşayıncaya kadar haşlayın. Nohudun kabuklarını çıkartın.
Bu arada buğday kaynayacak kaynayacak ve siz devamlı değilse de sık sık karıştıracaksınız ki dibi tutmasın. Buğday açılacak, çatlayacak ve piştikçe artık içinden nişastasını salıp bembeyaz bir renk alacak. (Toplamda belki 2 saat pişiyor buğday).
Kuru kayısı ve inciri ince ince doğrayın. Kayısı, incir ve üzümü üzerlerini geçecek kadar suyla ayrı ayrı ateşe koyun, yumuşayana kadar haşlayın. Yumuşayınca üzerlerine 1’er çay bardağı şeker serpiştirin. Koyu bir şerbet kıvamı alıncaya kadar kaynatın.
Bir cezvede 1 çay bardağı suyu karanfillerle birlikte 5 dakika kaynatın, ateşten alın (ister bu şekliyle ilave edin, ister karanfilleri çıkarıp sadece suyunu koyun).
Elmaları küp küp doğrayın, onu da kısık ateşte önce kaynatın, sonra üzerine 1 çay bardağı şeker koyup 2-3 dakika daha kaynatın.
Kısık ateşte buğdayı ısıtmaya devam edin. Buğday ateşteyken yavaş yavaş bakliyatı, incir dışındaki meyveleri, karanfilli suyu ilave edin. Birer tutam tuz, karabiber, tarçın katın. Tadına bakın. Arzu ettiğiniz tatlılığa gelinceye kadar içine şeker ilave edin. Hep birlikte karıştırarak bir taşım kaynatın. Gülsuyunu katın.
Kâselerin dibine önce biraz incir, üstüne aşure koyup süsleyin. İncir aşurenin rengini karartacağı için içine koyup pişirmiyoruz.
Noah’s pudding (ashure): An incredible sweet combination of legumes, wheat, dried fruit, spices and nuts.
Bir cevap yazın