Dışarıda piyaz söylediğimde çoğunlukla tadı tuzu olmayan bir fasulye salatası geliyor. Üstüne bol sirke ve tuz ekleyince biraz havası değişiyor ama fasulye o tadı içine çekmediği için gene yavan kalıyor. Bu tariften biz çok memnun kaldık; fasulye haşlandıktan sonra sirkeyle karıştırılıp saatlerce bekletildiği için tadı yerinde. Temel ölçü de şöyle: 1 ölçü yağ, 2 ölçü sirke, 4 ölçü kuru fasulye.
Sirkenin doğal ve kaliteli olması çok önemli çünkü sirke içmiş gibi oluyorsunuz. Ben “Kemal Ünlü” marka üzüm sirkesi kullanıyorum. Fasulyenin de yeni mahsul, lezzetli bir cins olmasına dikkat edin.
Kuru fasulyeden başka baklagillerin de piyazı hazırlanır. En yaygın olanları kuru börülce ve maş fasulyesi piyazlarıdır.
4-6 kişilik
4 çay bardağı (340 gr) kuru fasulye
2 çay bardağı sirke
2 küçük kuru soğan
8-10 sap maydanoz
1 çay bardağı zeytinyağı
Tuz
Bir gece önceden kuru fasulyeyi ayıklayın. Üstüne iki üç parmak çıkacak kadar suyla ıslayın.
Sabahleyin ıslama suyunu süzün. Üzerine iki üç parmak çıkacak kadar su ilave edin. Önce harlı ateşte kaynatın. Suyun üstüne çıkan kefi delikli kevgirle alıp atın. Kef çıkmaz olunca ateşi kısın. Fasulye yumuşacık olana kadar tencerenin kapağı kapalı olarak pişirin. Fasulyenin cinsine göre pişme süresi 30-90 dakika arasında değişebilir; ara ara yumuşaklığını kontrol edin. Biraz dağılsa bile önemli değil, tam yumuşayana kadar pişmesi önemli.
Fasulyenin yumuşak kalması için haşlama suyunun içinde ılınmaya bırakın. Ilınır ılınmaz süzün.
Süzdükten sonra gene aynı tencereye alın. Hiç bekletmeden sirkesini katın (bu kadar sirke çok diye düşünüyorsanız; çok değil, tam geliyor). Tuzunu da serpin, karıştırın. Üstünü örtüp 3-4 saat tadını çekmesi için dinlendirin.
Sofraya çıkaracağınız zaman soğanları incecik piyazlık doğrayın. Çok az tuzla öldürüp yumuşatın. Maydanozu yıkayıp süzün, biraz büyükçe kıyın.
Fasulyeyi delikli kevgirle süzerek servis tabağına alın (çıkan sirkeli suyu bir kenarda bekletin). Üzerine soğanı, maydanozu, zeytinyağını koyup fasulyeyi ezmeden karıştırın. Tuzuna, ekşisine bakın. Gerekirse ayırdığınız sirkeli sudan katın, tuz serpin. Bol ekmekle sofraya getirin. Köftenin, kuru et yemeklerinin yanında iyi gider. Pişirdiğiniz gün bitirin.
Lezzet ilavesi
Katı kıvamda haşlanmış yumurta, siyah zeytin, pul biber, yeşil biber, domates ilave edebilirsiniz. İncecik kıyılmış, tuzla ovulmuş karahindiba da nefis olur. Fotoğrafı çektiğimiz gün ekledik.
cezmi
afferim kızıma benim. ne de güzel anlatmış piyazı, resmen tabaktaymış da yememe hazırmış gibi geldi bana.
elerine sağlık güzel kızımın…
Arzu Aygen
Çok sağol babacığım…