Hamsi mucize bir balık değil mi? O küçücük canlı denizde bir sürü başka canlının gıdası. Çok yoğun, kuvvetli bir tadı var. Besleyici, doyurucu.
Bu güzel canlıyı geçen gün bizim çarşıda el arabasında satıyorlardı. O gümüş rengi uzaktan o kadar parladı ki gidip biraz aldık. Hayatımda şimdiye kadar gördüğüm en diri, en taze hamsi… Ne zamandır pişirmek istediğim hamsili pilav için başladım ayıklamaya. Bir balık halinde veya resmi bir dükkanda satılamayacak kadar küçük balıkları da tutmuşlar. Herhalde o yüzden seyyar satıcıya gelmiş. Biraz pişman oldum, dikkatlice bakıp almadığım için…
Neyse güzel hamsileri ayıkladım. Başını, iç organlarını çektikten sonra gövdeyi yarıdan yassıltarak açıyorsunuz, içinden kılçığı kolayca çıkıyor. En zor kısmı hamsiyi ayıklamak.
Sonra maydanozlu bir iç pilav hazırlıyorsunuz. Bir tepside altta hamsi, ortada pilav, üstte gene hamsi olmak üzere yemeği kat kat hazırlayıp fırınlıyorsunuz. Çok güzel bir karışım. Üzümlü fıstıklı soğanlı iç pilavla hamsinin tadı ilginç bir şekilde çok yakışıyor. Doyurucu ve kuvvetli bir yemek olduğu için yanında başka hiçbir şey pişirmenize gerek yok. Bir tek salata yeter. Bunu akşam çok geç saatte yememeye çalışıyoruz, ikindi veya öğlen gibi yerseniz daha iyi…
Yemek Karadeniz Bölgesi’ne ait. İçli tava veya hamsili börek de diyorlar. Pirinci sadece haşlayıp kullananlar var. Ayrıca, hamsiyi mısır ununa buladıktan sonra tepsiye dizenler var. Mısır unu fırında pembeleştiği için o şekilde rengi daha sarı-turuncu oluyor. Dolmalık fıstığı hiç kullanmayabilirsiniz. Sıcak yendiğinde çok şahane ama soğuk da iyi gidiyor.
Misafir için hazırlamaya da uygun aslında. Fırınlamaya hazır şekilde buzdolabında birkaç saat bekletebilirsiniz. Misafir geldiğinde hemen fırına sürer, sıcak sıcak yersiniz.
Hamsili pilav ilginç bir yemek. Hiç balık sevmeyenler, hiç hamsi sevmeyenler bu pilava bayılabiliyor. Hamsinin tam zamanı, bir deneyin. Donmuş hamsiyle tavsiye etmem. Körpe, diri hamsi bulabildiğiniz zamanların yemeği bu!
Hamsili Pilav
- 1 su bardağı (200 gr) baldo pirinç
- 700 gr hamsi
- 2 soğan
- 1 çorba kaşığı (13 gr) dolmalık fıstık
- 1/2 çay bardağı (45 gr) zeytinyağı
- Yarımşar çay kaşığı karabiber ve yenibahar
- 1 çorba kaşığı (16 gr) kuşüzümü
- 1/2 demet maydanoz
- Tuz
- Tepsiyi yağlamak için tereyağı
Bir yanıt yazın