Yaklaşık 2 senedir Yoğurt kitabımı hazırlamak için çalışıyorum. Yoğurt nasıl mayalanır, hangi süt daha iyi olur gibi temel bilgiler olacak olmasına ama asıl maksadım yoğurtla hazırlanan yüzlerce tarifi göstermek. Biz Türkiye’de yaşadığımız için yoğurdun her yemeğin yanına konmasını, cacıkta çorbada başrol oynamasını hiç önemsemiyoruz. Ama yurtdışında, mesela Amerika’da yaşayan birine al bu yoğurdu çorba yap deseniz inanamayarak bakar. Yoğurt bizim için mucize, Hintliler, Yunanlılar, Bulgarlar, Afganlar, İranlılar, Araplar, Suriyeliler, İsrailliler için de mucize, onlar da bir sürü yemeğin içinde kullanıyorlar.
Gerçi, kültürel olarak yoğurda yabancı olsa bile çok sağlıklı olduğu için yoğurtla güzel ilişkiler kurmaya başlamış ülkeler de var. İskandinav ülkeleri, Almanya, Amerika, Fransa gibi. Meyveli yoğurttan bir tık öteye geçebildiler. Kahvaltıda granola’nın içine koyuyorlar, yemeklerin yanındaki soslarda kullanmaya başladılar.
Yoğurdun çok sağlıklı, çok kıymetli olduğunu konuya en yabancı olanlar anlamaya başladı fakat biz unuttuk. Evimizde yoğurt mayalamaz olduk. İşte yoğurdu hak ettiği yere yeniden taşımak için yazılıyor bu kitap.
Kitaptan bir tarif de lavaş cipsi. Lavaş yufkası incecik açılıp gevrekleşene kadar fırınlandığında şahane oluyor. Kahvaltıda ekmek niyetine yemesi güzel. Misafir sofrasına çıkabilir. Humus, muhammara gibi ezmeleri yemek için kaşık gibi kullanılabilir.
Ben üstüne susam, çörekotu, haşhaş tohumu ve iri taneli tuz serpiştirdim. Anason, rezene, keten tohumu, pul biber, iri çekilmiş karabiber de olur.
Bu arada, hamur mısır unu, karabuğday unu, çavdar unu gibi unlarla hazırlanabilir. Hatta haşlanmış kırmızı mercimek püresi, nohut püresi eklenebilir.
Yufka çok ince olduğundan göz açıp kapayana kadar fırında kararabilir. Gözünüz hep fırında olsun.
Lavaş hamurunda ekşi maya da var. Ekşi maya güzel bir koku veriyor. Lezzet veriyor. Ama kullanmasanız da olur. Ekşi maya yoksa hazır maya kullanmaya hiç gerek yok. Kabaracak bir ekmek yapmaya çalışmıyoruz zaten.
Lavaş Cipsi
- 2 çorba kaşığı (80 gr) ekşi maya (tazelenmiş)
- 2 su bardağı (220 gr) beyaz un
- 1 su bardağı (110 gr) tam buğday unu
- 1 çay bardağı (100 gr) su
- 2 çorba kaşığı (50 gr) tereyağı (oda sıcaklığında)
- 6 çorba kaşığı (160 gr) yoğurt
- 2 tatlı kaşığı (12 gr) pekmez
- 2 silme çay kaşığı (4 gr) tuz
- 1 çay kaşığı anason (havanda dövülmüş)
- 1’er çorba kaşığı çörekotu, susam ve haşhaş
- İri taneli kaya tuzu
Bir yanıt yazın