Mutluluk veren kekler serimizin önemli parçalarından, kuru meyveli fındık fıstıklı baharatlı kek!
Mikser icad olunmadan önce keklerimizi neyle yapıyorduk acaba, hiç merak ettiniz mi? Birincisi, bizde eskiden kek çok yaygın bir şey değilmiş. Annem, iki bisküvi arası lokumun dünyanın en güzel tatlısı sayıldığı zamanları biliyor. Revani, şam tatlısı, yoğurt tatlısı gibi keke benzer geleneksel tatlılarımız var ama eskilerde “kek” kaydı, benim bildiğim kadarıyla, yok. Pasta, kek kültürümüze ne zaman girmiş, pandispanya (İspanyol ekmeği) ne zaman yapılmaya başlanmış, yazan olursa hep beraber öğreniriz.
Mikser yoksa kek nasıl yapılır sorumuza dönersek… Çatalla, çırpma teliyle de yapılabilir ama en güzeli elde çırpmak. Latin Amerika’da geçen bir romanda da okumuştum -Marquez romanı büyük ihtimal- elde çırpıldığını. Canınız mı sıkıldı, bir şeyler ters mi gidiyor hemen bir kek yapın. Ellerinizle! Yağla şekeri yarım saat çırptınız mı hiçbir şeyiniz kalmaz… Ne gam, ne kasavet…
Fotoğrafta gördüğünüz kek de Latin Amerikalı. Kolombiya’nın meşhur “ponque negro” keki. Siyah renkli şeker kamışı şekeri de kattıkları için koyu renkli olurmuş, “negro” ismi oradan geliyor. Benim yaptığım, o kara renkli şeker olmadığı için, sadece “ponque” oldu. Türkçe bir isim vermek gerekirse kuru meyveli fındık fıstıklı baharatlı kek diyebiliriz. Dünyanın en güzel keklerinden biri… Ciddiyim… Çok kek yapan, hatta zamanında satan bir insan olarak biraz anlarım bu kek işinden.
Hamuru elle çırpılıyor. Mikser kullanmak isteyen kullansın elbette. Orijinali böyle. Kardeşimin eşi Lina, rahat bir yere oturuyor, bir tasta yağla şekeri uzun uzun eliyle çırpıyor. (Kek ayakta yapılır bilgimiz de çürüdü böylece). Elin sıcaklığıyla herhalde, kek hamuru ipek gibi oluyor. Tadıp da beğenmeyeni şimdiye kadar görmedim. Çok çok güzel bir kek.
Lina, tarif için çok teşekkür ederim…
KURU MEYVELİ FINDIK FISTIKLI BAHARATLI KEK
Malzemeler:
- 1 su bardağı doğranmış kuru meyve (üzüm, incir, dut, kayısı, hurma)
- 1 çay bardağı kadar portakal suyu
- 6 yumurta
- 225 gr un
- 2 silme çorba kaşığı kabartma tozu
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 225 gr tereyağı
- 225 gr şeker
- 1’er tatlı kaşığı tarçın, muskat, karanfil
- 2 cm kadar vanilya çubuğunun içi
- 1 limon kabuğu rendesi
- 1 portakal kabuğu rendesi
- 1 su bardağı doğranmış fındık fıstık (ceviz, fındık, badem, antepfıstığı)
Nasıl Yapılır?
- Kuru meyveleri, üstünü örtecek kadar portakal suyunun içinde birgece bekletin, yumuşasın. O kadar vakit yoksa en az yarım saat olsun bekletin.
- Keke başlamadan önce yumurtaların hepsini bir kaba kırın (amaçırpmayın). Ayrı bir kaba unu ve kabartma tozunu eleyin, tuzu da ekleyin. Ortaboy bir kek kalıbını yağlayın. Bütün malzemeniz oda sıcaklığında olsun.
- Geniş bir kabın içine tereyağı ve şekeri koyun. Yağ yumuşacık olupbeyazlayana kadar elinizde 20-30 dakika çırpın.
- Biraz un, biraz yumurta ekleyerek elde çırpmaya devam edin. 4 seferde unda yumurta da bitsin.
- Baharat, narenciye kabuğu rendesi, meyve ve fındık fıstığı ekleyin.Güzelce karıştırın, gene ellerinizle…
- Fırın kabına boca edin, üstünü düzeltin. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında15 dakika pişirin. Fırın derecesini 175’e düşürün. 45 dakika daha pişsin.Ortasına batırdığınız kürdan temiz çıkmalı.
Ponque negro cake with dried fruit, nuts and spices. Who knows what we were using to make cakes without electric mixers? Forks, yes and wire whisks, of course. But there is one other method superior to all these, which is to use hands as a whisk. A method still in use at Latin America. The cake seen on the photo is “ponque negro” from Colombia. Their version is darker in color thanks to amber colored panela sugar (raw cane sugar, jaggery). Mine has a paler color without panela. You may find the recipe (in Turkish) on the next post.
Bir yanıt yazın