Geri Dön

Trakya Tarhanası

Toplam Süre: 10 gün
  • 6 kg salçalık tatlı kırmızı biber (çuşka biberi)
  • 3 kg domates
  • 2-3 baş iri soğan
  • 1 demet maydanoz
  • 1 demet taze nane
  • 1 kg süzme ev yoğurdu
  • 1 çorba kaşığı kekik
  • 1 çorba kaşığı karabiber
  • Bir avuç tuz
  • Aldığı kadar un (yaklaşık 6-7 kg)
Kırmızı biberleri birkaç su yıkayıp süzün. Sap ve çekirdek kısımlarını, varsa çürüğünü çarığını ayıkladıktan sonra yarım parmak boyunda doğrayın. Az suyla iyice yumuşayana kadar haşlayın. Haşlama suyunu süzüp atın. Biberleri kevgirden geçirerek kabuklarını ayırın. Elde ettiğiniz biber püresini tekrar ateşe koyun, koyulaşana kadar pişirin. Neredeyse salça kadar koyulaşmış olacak.
Domates ve soğanı rendeleyin. Ayrı bir tencerede bir iki taşım kaynatın, domates biraz sulu kalabilir, koyulaştırmanız gerekmez. Maydanozla naneyi iyice yıkayıp süzün, ince ince kıyın. Bu sebzelerin üzerine biber püresini, yoğurdu, kekik, karabiber ve tuzu ilave edin. Üzerine azar azar un koyarak yoğurmaya başlayın. Sert bir hamur kıvamına gelene kadar yoğurun.
Hamurun rahatça sığabileceği büyüklükte bir tencereye yerleştirin. Üstüne kapağını örtün.
5 gün boyunca her gün biri sabah, biri akşam olmak üzere hamuru iki kez yoğurun. Hamur ıslaklaştığında üzerine biraz un yedirerek yoğurun. Yoğururken unun ıslaklaştığını hissettiğinizde üzerine azar azar un ilave edin.
5 gün boyunca hamur kendiliğinden mayalanır ve kabarmaya başlar. Hava yeteri kadar sıcaksa beşinci gün hamur ele yapışmamaya başlar, kendiliğinden sertleşir. Bu kıvama geldiğinde kurutma için hazır demektir.
Çok sıcak, yağışsız bir günde balkon veya teras gibi güneş alabilecek geniş bir alanı sabah erkenden yıkayıp kurumasını bekleyin. Üzerine temiz bir çarşaf serin. Tarhana hamurundan avuç büyüklüğünde parçalar kopararak çarşafa yan yana dizin.
O gün tarhananın başından fazla ayrılmayın. Bu parçalar güneşte kurudukça tersyüz edin, elinizde daha küçük parçalara bölün. Sıcak havada bir günde kuruyabilir. Eğer kurumamışsa akşam evin içine alıp sabah tekrar güneşe serin.
Kurumuş tarhanaları önce iki avucunuzun içinde ovalayarak ufaltın (bana en zor gelen tarafı bu, avuçlar acır haberiniz olsun). Sonra kevgirden geçirin. İnce bulgur veya irmik boyuna gelmesi yeterlidir. Toz tarhana elde etmek isterseniz mutfak robotundan çekebilirsiniz.
Ufalanmış tarhanayı geniş tepsilere serin. Bir iki gün güneşte kurumaya bırakın. Kuruturken arada bir tahta kaşıkla karıştırın. Nemli, rutubetli bir şehirde yaşıyorsanız tam olarak kurutmak için düşük ısıda ısıtılıp söndürülmüş fırında yarım saat kadar bekletin. Karıştırın. Tarhana soğuyana kadar fırında tutun.
Bez torbalara doldurup karanlık, serin ve havadar bir yerde saklayın. Cam kavanozda muhafaza ederseniz buzdolabına alın. Tarhana camda oda sıcaklığında bekletilirse terler, buhar yapar, kavanoz kapağından buhar tarhananın üstüne damlar ve küflenir (başımıza geldi).
Tarifi Yazdır